Adenik.cz

Novinky a zprávy z České republiky i ze světa

Ostatní

Zkažené maso a tepelná úprava. Dokáže maso zachránit?

Zkažené maso a tepelná úprava. Dokáže maso zachránit?

Na pultech dnešních obchodů se můžete setkat s nepřeberným množstvím druhů masa. Je na každém z nás, jaké maso si z obchodu donese. Nikde ale bohužel není psáno, že se nám doma nemůže zkazit. Řada lidí se proto ptá, co se stane, pokud zkažené maso tepelně upraví. Lze jej tímto způsobem ještě zachránit?

Zkažené maso a jeho rizika

Nezdravá barva nebo zápach, to jsou dva hlavní příznaky zkaženého masa. Jeho konzumace sebou nese velká rizika, neboť zkažené maso znamená množení bakterií (nejčastěji se jedná o bakterie typu Salmonella, Campylobacter, Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum apod.). Tyto bakterie potom produkují nebezpečné toxiny. Zápach mohou způsobovat i rozkladné procesy bílkovin, v takovém případě nemusí být maso přímo nebezpečné. Spoléhat na to ale nelze.

Tepelná úprava

Tepelná úprava masa je obecně velice důležitá, a to hned z několika důvodů. Koneckonců, na konzumaci syrového masa není náš trávící systém vůbec uzpůsobený. Co se tedy při tepelné úpravě masa děje?

  • Tepelná úprava ničí škodlivé mikroorganismy a bakterie, snižuje se riziko zdravotních rizik po konzumaci masa. Je třeba dbát na to, aby se teplota zvýšila i ve středu kusů masa, nejen na povrchu
  • Vysoká teplota rozkládá v mase kolagen, což ho dělá křehčím a snadněji stravitelným
  • Tepelná úprava také aktivuje chemické reakce v mase, které vedou k rozvoji chutí a vůní
  • Vysoká teplota denaturuje bílkoviny v mase, čímž je maso pro trávicí systém snáze rozložitelné

Mohlo by se tedy zdát, že tepelná úprava masa stačí k tomu, aby bylo i původně zkažené maso bezpečné. Opak je ale pravdou. Pokud již bakterie produkují toxiny ve velkém množství, je to problém. Tyto toxiny totiž ani vysoká teplota nezničí. Silně zkažené maso je tedy zdravotně závadné a může být skutečně nebezpečné.

Nejlepší cestou je prevence

Kromě kontroly barvy či vůně masa již při nákupu je třeba dbát i na správnou přepravu. Maso zabalte v teplejších dnech vždy do termotašky, uchovejte ho po dobu přepravy co nejdéle v chladu. Poté ho rychle transportujte do lednice. Jedině tak vydrží maso zdravé a dobré. 

V lednici ho ponechte stát stranou zabalené nejlépe v čistých plastových nádobách. Kontaminace ostatních potravin krví je nejen nehygienická, ale přímo nebezpečná. Dejte tedy pozor na to, abyste nekontaminovali ostatní potraviny bakteriemi.

About the author